Бременност и раждане

Бременност и раждане

Инконтиненцията (неволното изпускане на урина) е състояние, което засяга по-често жените. Дори млади здрави жени се сблъскват с неволно изпускане на урина. Това обикновено се случва, когато се смеят, скачат или правят други агресивни движения.

Една от най-честите причини е отслабване на тазовите мускули. А бременността и раждането са много натоварващ период точно за тези мускули. Добрата новина е, че тазовото дъно може да се върне в оптимално състояние с подходящи упражнения, а инконтиненцията след раждането обикновено е само временна. Ще ви посъветваме кога и как да започнете да тренирате след раждането. Но нека да започнем от самото начало, тоест от подготовката за родилното.

Какво да опаковам за родилното?

Препоръчително е да опаковате две торби. Едната за вас, а другата за бебето. Конкретният списък с артикули варира в зависимост от родилния дом. Например, някои осигуряват памперси за новородени, други изискват да носите свои. Зависи и от това дали вие и вашето бебе ще носите болнични дрехи или ваши собствени в родилната зала. Родилните клиники често публикуват списък с препоръчани продукти на уебсайта си. Във всеки случай чантата ви трябва да съдържа следродилни превръзки и фиксиращи гащи за бременни.

Абсорбиращи подложки за родилки

Трябва да знаете, че обикновените превръзки за менструация не са подходящи в следродилния период. Препоръчва се използване на специализирани абсорбиращи подложки за родилки. Важно е да бъдете подготвени и в тази връзка не очаквайте супер тънки превръзки с крилца. Следродилните подложки са по-плътни, абсорбират повече, позволяват достъп на въздух и съответно по-добро и бързо заздравяване на интимната зона.

Фиксиращи гащи

Мрежестите гащи за родилки са много по-подходящи за следродилно заздравяване от обикновеното бельо. Сред предимствата им е високата еластичност, която дава усещане за комфорт в първите дни след раждането. В някои родилни домове дори не се позволява носене на обикновено бельо. Фиксиращите гащи Molicare са изработени от мек въздухопропусклив материал и могат да се перат на 60°C в торбичка за пране. Издържат до 15 пранета без загуба на еластичност.

Кога да започнете да спортувате след раждането?

При първа възможност. Избягвайте напрегнати дейности и вдигане на тежки предмети в продължение на шест седмици след естествено раждане. Можете да започнете с прости упражнения за тазовото дъно още на 2-рия ден след неусложнено раждане. Упражненията на Кегел са изключително полезни за укрепване на тазовото дъно. Те са създадени от калифорнийския гинеколог д-р Арнолд Кегел през 40-те години на миналия век за неговите пациенти с инконтиненция. Отделете поне няколко минути на ден за редовни упражнения.

Упражнения за тазово дъно за плосък корем

Подсилените мускули на тазовото дъно са незаменими за плосък корем. Отпуснатото тазово дъно води до неправилна стойка, лордоза и изпъкнал корем. Можете да видите дори много слаби жени, които все още изглеждат бременни много месеци след раждането. Тези жени често се опитват да заздравят корема си с класически упражнения за коремните мускули и така само влошават ситуацията.
Голям брой жени имат диастаза (раздалечаване на коремните мускули) след раждането. Когато правите упражнения след раждане, съсредоточете се първо върху укрепването на тазовото дъно, а след това добавете ОСНОВНИТЕ упражнения по-късно. Добрата новина е, че докато ходите и бутате детска количка, можете ефективно да укрепите тези мускули, просто трябва да се изправите, да свиете мускулите на тазовото дъно и да зададете подходящо темпо.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt