Как да почистим кожата на лежащо болен у дома?

Уринарната инконтиненция е сериозен здравословен проблем, при който човек не е в състояние съзнателно да контролира изпразването на пикочния мехур. В зависимост от степента на изпускане на урина, тя бива:

  • Лека форма на изпускане на урина – страдащите често са подвижни и активни хора, които изпускат няколко капки или малко количество урина.
  • Умерена форма на изпускане на урина – среща се при подвижни или трудно подвижни хора, които изпускат по-голямо количество урина.
  • Тежка форма на изпускане на урина – по-често се среща при полуподвижни или лежащо болни хора, които изпускат големи количества урина, а също и изпражнения.

Без значение каква е степента на изпускане, при наличие на инконтиненция се налага хората да носят абсорбиращи продукти – превръзки, памперс-гащи, памперси. Това често създава допълнителен дискомфорт, независимо дали страдащите са мобилни или неподвижни. Носенето на абсорбиращи продукти обикновено е голям стрес за кожата и нейната защитна функция.

Ефект на инконтиненцията върху кожата

Урината се състои от 95% вода и 5% органична материя, предимно урея. Нормалната кожа има стойност на pH между 5,4 и 5,9, което представлява киселинна среда с бактерициден ефект, а тя ограничава растежа на патогенни организми. По време на уринарна инконтиненция, уреята се разлага върху кожата, за да образува амониев хидроксид. Това алкално вещество повишава pH на кожата, намалява нейната защитна функция и подпомага растежа на бактериите.

Увеличеното количество микроорганизми от урината и изпражненията, които се допират до повърхността на кожата, позволяват размножаването на бактерии и гъбички. Кожата е изложена на постоянна влага в следствие на постоянен допир до урина или фекалии. Това неминуемо води до проблеми като най-често срещани са зачервяване, сърбеж, възпаление. При липса на грижа тези симптоми водят до най-тежкото дългосрочно усложнение - дерматит свързан с инконтиненция.

Рискови фактори за кожата

  • Когато кожата е изложена за дълго време на влага, тя набъбва, става по-мека, а структурата й започва да отслабва. Същевременно влажната среда намалява киселинността на кожата и по този начин нарушава нейната бариерна функция. Това създава предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата, позволява проникването на микроорганизми и патогенни бактерии.
  • Бактериите съдържащи се в урината и техните ензими (уреази) могат да образуват силно алкален амоняк от урея. Това обикновено води до увеличаване на естествената стойност на рН на кожата, която нормално е в интервала 4,5 - 5,5. По този начин се унищожава защитния киселинен слой на кожата и се създават предпоставки за увреждането й.
  • Остатъците от храносмилателни ензими, съдържащи се в изпражненията - отговорни за разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини в червата - атакуват компонентите на кожата директно, особено в случай на диария.
  • При измиване на кожа, чиято бариерна функция е отслабена (в следствие на допир с урина и/или фекалии), се отмиват и част от липидите, които влизат в състава на повърхностния слой. Кожата се обезмаслява и нейната бариерна функция отслабва още повече - особено при използване на алкални сапуни.

Какво да направим, за да запазим кожата здрава?

Основната грижа изисква да се положат много усилия кожата на страдащия да се запази суха и чиста. Затова е необходимо да се използват подходящи продукти – качествени абсорбиращи пелени, специализирана козметика за почистване и предпазване на кожата. За целта:

  • Абсорбиращите продукти (урологични подложки, памперс-гащи, памперс-пелени) трябва да се сменят навреме и редовно
  • Трябва да се прави почистване на интимната зона при всяка смяна на абсорбиращия продукт
  • Силно препоръчително е да се използва специализирана козметика за хигиена и защита на кожата.

Хигиенна процедура

Почистване на интимната зона без използване на вода и сапун

За целта е необходимо да имате пяна за сухо къпане MoliCare®. Тя е специално разработена за бързо и нежно почистване в гениталната област. Използва се за разтваряне на остатъците от изпражненията и внимателното им отстраняване от кожата.

Какво е необходимо да направите:

  1. Разклатете флакона преди употреба
  2. Задръжте флакона обърнат надолу и пръснете директно върху кожата от около 15-20 см разстояние (мястото трябва да бъде обхванато напълно)
  3. Оставете да попие за около 30 сек, след което забършете с мокри кърпи, без да използвате вода или други измиващи средства Ето и подробна видео инструкция:

Нанасяне на защитен крем

Бариерната функция на кожата може да бъде подсилена след почистване с нанасянето на тънък слой защитен крем MoliCare® със съдържание на цинков оксид. С помощта на крема се създава тънък защитен филм, който от една страна предпазва кожата от вредните субстанции в урината и фекалиите, а от друга страна позволява на кожата да диша.

Важни условия

  • Качествената почистваща пяна трябва да притежава балансирано рН 5,5 - необходимо условие за поддържане и стимулиране на бариерната функция на кожата.
  • Необходимото количество пяна за почистване в интимната област трябва да бъде приблизително с големината на орех. Не е желателно нанасянето на голямо количество пяна.
  • Употребата на голямо количество защитен крем може да доведе до запушване на порите и да ускори възпалителните процеси.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt