Смесена инконтиненция

За смесена инконтиненция се говори, когато може да се установи повече от една причина за наличието й. Обикновено смесената инконтиненция е комбинация от спешна и стрес инконтиненция. Особено в напреднала възраст причините често не са лесни за диагностициране. Те могат да варират от намален капацитет на пикочния мехур, свързан с възрастта, до специфични за пола промени.

По принцип при по-младите хора възникват едни и същи причини за уринарна инконтиненция, както и при по-възрастните, но рискът от развитие на смесена форма е значително по-висок в напреднала възраст. Мъжете са засегнати точно толкова, колкото и жените.

Решение за смесена инконтиненция

  • Посетете специалист, който ще препоръча лечение - само лекар специалист (уролог, гинеколог) може точно да определи степента на инконтиненция, последващо лечение и да препоръча подходящи помощни средства.
  • Ограничете диуретичните храни и течности – чрез ограничаване на тези продукти (пъпеш, кафе, алкохол) ще намалите риска от внезапно и спешно изпускане на урина.
  • Тренирайте мускулите на тазовото дъно - упражненията на Кегел ще укрепят сфинктера и тазовото дъно. Те не само намаляват изтичането на урина, но в някои случаи могат напълно да го премахнат (при условие, че упражненията се практикуват правилно и редовно).
  • Използвайте подходящи абсорбиращи подложки – обикновените хигиенни превръзки за менструация не са достатъчни. Само специализираните подложки за инконтиненция ще осигурят надеждна защита в случай на изтичане на урина. Те могат да бъдат закупени от аптеките и санитарните магазини.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt