Превенция и лечение

Лечението на инконтиненция изисква различни промени в начина ви на живот. Вижте съветите на нашите експерти.

Не се страхувайте да отидете на лекар

Лекарят ще направи оценка на общото ви състояние, ще определи вида и степента на инконтиненция. Обикновено първата стъпка е да посетите Общопрактикуващ лекар, който от своя страна ще ви насочи към специалист Уролог или Гинеколог.

Как да се подготвим за посещението при лекаря, какво да очакваме?

Много хора се притесняват да говорят за своите симптоми на неволно изпускане на урина, дори и на своя личен лекар. Това обаче е единствената възможност да започнете да решавате проблема с инконтиненцията.
Ако искате да се подготвите за посещението, е препоръчително да си водите записки два до три дни предварително. Това са бележки, в които описвате кога и при какви обстоятелства изпускате урина, както и какво е приблизителното количество (само няколко капки, леко подмокряне или изпускане на по-големи количества).


При прегледа лекарят е възможно да ви зададе следните въпроси:

  • В какви ситуации изтича урина?
  • Случвало ли ви се е да не можете да стигнете до тоалетната?
  • Имате ли периодична струя урина?
  • Колко дълго продължават симптомите на инконтиненция?
  • Какви лекарства приемате?

Важно е също така да можете да отговорите дали сте взели вече някакви мерки и какви са те. Така ще бъде по-лесно за лекаря да определи медицинската история.
След това вероятно лекарят ще извърши физиологичен преглед, лабораторно изследване на проба от урина и евентуално ултразвуково изследване.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt