Неволно изпускане на изпражнения

 

Фекалната инконтиненция засяга приблизително 2% от населението.

Повечето хора, които страдат от неволно изтичане на изпражнения, спират социалния си живот и любимите си дейности. Някои хора предпочитат изобщо да не излизат от къщи поради страх от изхождане на обществени места.

Как възниква фекална инконтиненция?

Най-честата причина са отпуснатите мускули на тазовото дъно, например след тежко раждане или в напреднала възраст, когато мускулите на цялото тяло постепенно отслабват. По-малка група пациенти се състои от хора с продължителна диария, които трудно контролират дефекацията. Инконтиненцията на изпражненията също може да бъде резултат от нараняване или усложнения след операция.

Как да се справим с изпускането на изпражнения?

Посетете специалист, който ще препоръча лечение
Само лекар специалист може точно да определи лечението и да препоръча подходящи помощни средства. Консервативното лечение обикновено се състои в промяна на диетата, използване на помощни средства при инконтиненция и предписване на подходящи лекарства.
Изтичането на изпражнения може да се реши и хирургически. Съществуват и напълно нови модерни методи на лечение, например биофийдбек, с помощта на който се постига немедикаментозно регулиране на функционирането на нервната система.

Упражнявайте мускулите на тазовото дъно

Така наречените упражнения на Кегел ще укрепят сфинктера и тазовото дъно, като по този начин ще намалят затрудненията с изпражненията или изтичането на урина. Упражненията на Кегел са прости и трябва само да ги практикувате редовно няколко минути на ден. Някои от упражненията могат да се правят ненатрапчиво, например на път за работа или по време на нормални ежедневни дейности.

Използвайте правилните помощни средства при инконтиненция

Подходящо подбраните помощни средства при инконтиненция ще ви осигурят надеждна защита и ще ви позволят да продължите да извършвате дейности, от които сте се отказали поради изтичането на изпражнения. Абсорбиращите гащи за хора с инконтиненция бързо абсорбират течностите и неутрализират миризмите, така че околните изобщо да не могат да разберат за проблемите ви.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt