Преливна инконтиненция

Не мога да стигна до тоалетната, но не чувствам и някаква спешност

Преливната уринарна инконтиненция е нарушение на задържането на урина, характеризиращо се с неконтролируемо уриниране при пълен пикочен мехур. Това е така нареченото "преливане". Състоянието може или не може да бъде придружено от усещане за пълен пикочен мехур. Постоянното или временно изтичане на урина причинява запушване на уретрата или увреждане на нервите. В същото време капки урина в различни количества изтичат спонтанно от препълнен пикочен мехур. Причината за парадоксалната инконтиненция са например инсулти, наранявания на мозъка и гръбначния мозък или съдови и дегенеративни заболявания на гръбначния мозък и гръбначните корени. Също така често засяга хора с диабет.

Причини за преливна инконтиненция

  • Увреждане на нервите - увреждане на мозъка и гръбначния мозък
  • Дискова херния
  • Множествена склероза
  • Диабет
  • Увеличена простата при мъжете

Прояви на преливна инконтиненция

След достигане и надвишаване на обема на пикочния мехур (около 500 мл) се получава спонтанно преливане на съдържанието му. В същото време съществува риск от остра задръжка на урина, при която пациентът изобщо не може да уринира. Това е много болезнен момент, който изисква незабавна медицинска помощ.

Начини за справяне с този вид инконтиненция

  • Посетете специалист, който ще Ви препоръча лечение – само лекар специалист (уролог) може точно да определи степента на инконтиненция, лечение и да препоръча подходящи помощни средства. Лечението се извършва или с медикаменти, или с операция.
  • Използвайте подходящи абсорбиращи подложки – обикновените хигиенни превръзки за менструация не са достатъчни. Само специализираните подложки за инконтиненция ще осигурят надеждна защита в случай на изтичане на урина. Те могат да бъдат закупени от аптеките и санитарните магазини.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt