Стрес инконтиненция

Стрес инконтиненцията е неволно изпускане на урина, което може да се получи при кихане, кашляне, смях, енергично движение, вдигане на тежести, бягане, изкачване на стълби – т. е. при така наречените стрес маневри в коремната кухина.

Причини за стрес инконтиненция

В резултат на отпуснатите мускули на тазовото дъно и повишаването на вътреабдоминалното налягане в пикочния мехур и тръбата се получава спонтанно изтичане на урина. Отпускането на мускулите най-често се дължи на хормонални промени, хирургични процедури в тазовата област, вродени аномалии и начин на живот. Мускулна релаксация също се случва по време на бременност или на вагинално раждане.

Прояви на стресова инконтиненция

Изтичането на урина не може да бъде 100% предвидено. Проявява се на капки, по-малки потоци или по-големи количества без предупредителни сигнали.

Решение за стрес инконтиненция

  • Посетете специалист, който ще Ви препоръча подходящо лечение – само лекар специалист (уролог, гинеколог) може точно да определи степента на инконтиненция, вида на лечението и да предпише подходящи помощни средства.
  • Тренирайте мускулите на тазовото дъно - упражненията на Кегел ще укрепят сфинктера и тазовото дъно. Те не само намаляват изтичането на урина, но в някои случаи могат напълно да го премахнат (при условие, че упражненията се практикуват правилно и редовно).
  • Използвайте подходящи абсорбиращи подложки – обикновените хигиенни превръзки за менструация не са достатъчни. Само специализираните подложки за инконтиненция ще осигурят надеждна защита в случай на изтичане на урина. Те могат да бъдат закупени от аптеките и санитарните магазини.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt