Пролапс на тазовото дъно

Пролапс на тазовото дъно

Тазовите мускули са важни за баланса на нашето тяло, те поддържат вътрешните органи. В идеалния случай тe трябва да са твърди, но в същото време достатъчно гъвкави. Ако тези мускули са отпуснати или наранени, тазовото дъно може да падне и по-късно да се стигне до пролапс на матката.

Какви са симптомите на пролапс на тазовото дъно?

Вижте често срещаните симптоми на пролапс на тазовото дъно. Разбира се, споменатите проблеми не винаги означават отслабена мускулатура на тазовото дъно или неговото спадане. Например болката при уриниране може да бъде причинена и от обикновено възпаление на пикочния мехур.

  • силна болка в гърба
  • дискомфорт при уриниране
  • силни менструални болки
  • инконтиненция
  • болка по време на полов акт
  • чувство на натиск в таза
  • дългосрочен запек

В напреднал стадий някои органи, като матката, могат да се спуснат надолу. След това пациентите могат да усетят част от матката във влагалището или да я видят, когато се гледат през огледало.

Кой е изложен на риск от пролапс на тазовото дъно?

Спадът на тазовото дъно засяга основно жените, тъй като вагиналните раждания са голямо бреме за тазовите мускули. Много жени се сблъскват с неволно изпускане на урина непосредствено след раждането. За щастие при повечето от тях инконтиненцията изчезва с времето.

Наранените и отслабени мускули могат да се проявят и много години след раждането. Това е така, защото с възрастта всички мускули постепенно отслабват, а състоянието на мускулите на тазовото дъно се влошава от неправилна стойка, наднормено тегло, продължително стоене прав или неподходящи упражнения.

Как може да се реши проблема със слягането на тазовото дъно?

Посетете вашия гинеколог, който ще прецени степента на отслабване или намаляване на мускулите на тазовото дъно и ще препоръча подходящо решение за вашата ситуация. Началната фаза се решава с рехабилитация на тазовата мускулатура, а правилното и редовно упражнение може напълно да премахне затрудненията.
Ако спадът е по-напреднал и укрепването на тазовата мускулатура не е достатъчно, се използва хирургично лечение.
Определено си струва да не отлагате решението за дълго време, благодарение на навременното посещение на лекар и следвайки неговите препоръки, можете да избегнете операция и в същото време да се отървете от трудностите, причинени от увисването на тазовото дъно.

Как да предотвратим спадане на тазовото дъно?

Поддържайте мускулите на тазовото дъно във форма, като правите редовно упражнения на Кегел. Те са подходящи както за мъже, така и за жени и отнемат само няколко минути на ден. В допълнение, заздравените мускули на тазовото дъно ще ви помогнат за правилна стойка.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt