Методи на лечение

Методи на лечение

Укрепване на мускулите на тазовото дъно

Укрепването на мускулите на тазовото дъно е важно през целия живот, особено за жените. Освен че подобряват качеството на сексуалния живот, те помагат по време на раждане, но преди всичко тези мускули влияят върху задържането на таза и функцията на аналните и уретралните ретрактори.
Следователно упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно помагат, както за предотвратяване на евентуални проблеми с инконтиненция, така и при наличие на лека форма на неволно изпускане на урина.
Разбира се упражненията трябва да бъдат комбинирани с подходящ начин на живот, който включва:

  • спазване на режима за прием на течности (т.е. прием на 2-3 литра вода на ден),
  • избягване на ситуации, които повишават налягането в коремната кухина (вдигане на тежки товари, задържане на урина и др.)
  • коригиране на диетата, която не трябва да съдържа храни, които причиняват запек или подуване на корема.

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел помагат както като превенция, така и като корекция на незначителни анатомични отклонения, които могат да възникнат например след раждане.
Целта на упражненията на Кегел е да укрепи тазовото дъно достатъчно, за да предотврати изтичането на урина. Те са разделени на 4 части:

  • Визуализация – служи за запознаване с анатомичните условия на тялото ви
  • Релаксация – помага за дишането и успокоява ума и тялото преди тренировка
  • Изолация – дава възможност за обучение на отделна контракция на ануса и влагалището (за жени)
  • Укрепване - основава се на контракции на мускулите на тазовото дъно. Важно е да не ги бъркате с мускулите на гърба или корема.

Погрижете се за начина си на живот

Изтичането на урина се причинява главно от неправилно функциониране на "клапния апарат" на пикочния мехур. Това е най-честата причина за отслабване на мускулите на тазовото дъно. Тяхното отслабване възниква предимно в резултат на раждане при жените и физиологични промени в напреднала възраст както при жените, така и при мъжете.
Причината обаче може да бъде и дълготрайно прекомерно физическо натоварване. Инконтиненцията може да възникне след нараняване или заболяване, понякога инконтиненцията е свързана със заболяване на мозъка или гръбначния мозък.
Инконтиненцията може да бъде предотвратена през целия живот с прием на достатъчно количество вода, редовни упражнения и здравословен начин на живот. Ето защо можете да включите упражненията на Кегел в ежедневието си на всяка възраст.

Лекарства и операции

Кога лекарствата или операцията могат да помогнат?
Инконтиненцията е състояние, което се проявява индивидуално при всеки човек. Поради това подходящите помощни средства, лекарства или оперативна интервенция винаги се определят от лекар - специалист (уролог, гинеколог), който ще помогне да се определи степента на инконтиненция и подходящата интервенция. Оперативните интервенции са по-чести при тежка инконтиненция, но всичко зависи от възрастта, здравословното състояние и вида на изтичането на урина.

Какви са видовете операции?
И при мъжете, и при жените може да се постави специална лента изградена от биологично поносим материал, която притиска уретрата на подходящи места и така предотвратява нежеланото изтичане на урина. Ако капацитетът на пикочния мехур е нисък, капацитетът му може да се увеличи оперативно. В много редки случаи може да се смени и целият пикочен мехур.

 

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt