Изпускане за първи път

Общи признаци, причини и симптоми на уринарна инконтиненция

Инконтиненцията, известна като слабост на пикочния мехур, има много форми и причини. За много страдащи инконтиненцията има отрицателно въздействие върху самочувствието и води до социална изолация¹. Като изключително интимна тема е разбираемо, че човек не е склонен да обсъжда знаците с голям кръг от приятели. И в същото време срамът често ви пречи да отидете на лекар веднага щом се появят първите симптоми на незадържане на урина. Засегнатите от инконтиненция в никакъв случай не са сами: Смята се, че над 400 милиона души по света имат същите въпроси за инконтиненцията².

За да живеете активно и безгрижно, е важно да разпознавате симптомите и да ги приемате сериозно. Съвременните помощни средства, но също и лечението с лекарства или физиотерапия, днес предлагат на засегнатите почти нормален живот дори без пълен контрол на пикочния мехур. Първата стъпка обаче е открито обсъждане на състоянието или с човек, на когото имате доверие, или с вашия семеен лекар.

В тази статия ще разберете кои признаци говорят за слабост на пикочния мехур и как можете да се справите.

С инконтиненция ли съм

„Пикочният ти мехур е като грахово зърно“ е фраза, с която обичаме да се заяждаме с приятели и познати, които постоянно трябва да ходят до тоалетната. Въпреки това, предполагаемият слаб пикочен мехур не винаги е признак за слабост на пикочния мехур. Ако пиете много течности през деня и поради това трябва да уринирате по-често, то вие не страдате от инконтиненция.

Но… …изпускате ли неволно урина, например при кашляне, кихане или повдигане на предмет? Изпитвате ли толкова силно желание за уриниране, че дори не можете да стигнете до тоалетната? Събуждате ли се сутрин, осъзнавайки, че леглото е мокро? Отговорите на тези въпроси, както и кога и колко урина губите, може да покаже дали имате инконтиненция, от какъв тип е и как може да се лекува. Често срещани са следните видове инконтиненция:

 • Стрес инконтиненция: възниква, когато мускулите на тазовото дъно и/или сфинктера на пикочния мехур са увредени. Урината се отделя при физически стресови ситуации. Отключващите фактори са например вдигане на тежки предмети или кашляне, кихане или смях. Жените са засегнати по-често от този вид изпускане от мъжете.
 • Инконтиненция от препълване (инконтиненция с хронично задържане на урина): възниква, когато пикочният мехур не може да се изпразни напълно. Изходът на пикочния мехур или уретрата е или стеснен от обструкция и/или мускулите на пикочния мехур са слаби. Преливната инконтиненция е особено често срещана при по-възрастните мъже. Най-честата причина е, че уретрата е блокирана от увеличена простата.
 • Императивна инконтиненция: причинява се от мускулите на пикочния мехур, които се свиват твърде много или твърде слабо. Това предизвиква внезапно желание за уриниране, дори ако пикочният мехур не е пълен. Първоначално урината може често все още да бъде задържана. Влошаването на състоянието води до неконтролируемо отделяне на урина.
 • Рефлексна инконтиненция: нарушение в предаването на информация от пикочния мехур към мозъка. Проблеми с нервната система, като увреждане на нервите, например в гръбначния мозък или мозъка, водят до неволно изтичане на урина.
 • Екстрауретрална инконтиненция: внезапна или постоянна загуба на урина, например чрез фистули, причинени от възпаление, травма или тумори или вродени малформации. Фистулите са малки проходи, които могат да се образуват вътре в тялото. Ако фистула е свързана с пикочния мехур и вагината или ректума, урината изтича през тази фистула.
 • Смесена инконтиненция: възможни са и смесени форми, като най-честата форма е смесица от императивна и стрес инконтиненция.
 • Временна инконтиненция: След бременност или операция на простатата много хора се борят с временно неволно изпускане на урина. Засегнатите се оплакват само временно от една от формите на инконтиненция. Симптомите често изчезват напълно.
 • Фекална инконтиненция: доста рядка форма на инконтиненция. Фекална инконтиненция означава неволно отделяне на газове, течни и/или твърди изпражнения.

Ето защо е изключително важно да се свържете с Вашия семеен лекар, ако забележите признаци на слабост на пикочния мехур. Терапевтичното лечение може да бъде много успешно, особено при леки форми. Повече за видовете инконтитенция може да научите тук.

Разпознайте инконтиненцията и ако е възможно помогнете

Неволното изпускане на урина не е лесна тема за разговор, независимо дали вие самият се сблъсквате с нея или подозирате, че някой друг има инконтиненция. Но самото говорене на тази тема може да бъде много полезно и значително да подобри качеството на живот на засегнатите¹.

Затова ще обясним не само как да разпознаете слабостта на пикочния мехур на някой друг, но и какво можете да направите, за да помогнете.

Признаци, че човек е засегнат от инконтиненция

Обикновено има редица признаци, че някой вече не контролира собствения си пикочен мехур така добре, както преди. Колкото повече от тези признаци са налице, толкова по-сигурни можете да сте, че въпросното лице има инконтиненция.

 • Миризма на урина от човека, или в къщата
 • Човек, който е бил активен и общителен, сега се отдръпва.
 • Екскурзии или дейности се отлагат или отказват. Предприемат се само ако е ясно, че има налични тоалетни на място.
 • Често преобличане
 • Петна по дрехите или седалките
 • Срещите са възможно най-кратки
 • Откривате превръзки в банята, въпреки че лицето, което може да бъде засегнато, не би трябвало да е имало менструация от дълго време или е мъж
 • Човекът поема забележимо малко вода (течности)
 • По-напреднала възраст (често е рисков фактор за инконтиненция)

В повечето случаи единственият начин да разберете дали някой наистина има уринарна инконтиненция е чрез личен разговор. Не е лесна стъпка. Затова събрахме няколко полезни съвета за вас, които могат да ви помогнат да подкрепите вашите роднини или познати в живота с инконтиненция.

Какво можете да направите, за да помогнете на човек с инконтиненция?

На първо място: действайте! Дори ако в началото е неудобно, имате възможност значително да подобрите живота на този човек. Много хора, особено по-възрастните, не знаят, че със съвременните помощни средства и опции за лечение е възможно да се води нормален и активен живот при наличие на инконтиненция.

Разбира се, това как ще постъпите зависи до голяма степен от връзката със съответния човек. Откритата дискусия често е първата стъпка. Разбира се, може да има и случаи, в които трябва да сте по-внимателни.

Събрахме няколко съвета за тази деликатна ситуация.

 • Използвайте текущи проучвания и цифри, за да започнете разговора, като например: „Знаеш ли, че над 400 милиона души в света страдат от неволно изпускане на урина? Това са официални данни. Броят на неотчетените случаи вероятно е още по-голям, защото на повечето хора им е трудно да говорят по тази тема. Ето още някои интересни факти за инконтиненцията: Според скорошно проучване на HARTMANN¹, 61% от анкетираните се чувстват по-добре и подкрепени, след като са разговаряли с партньора си. 59% от участниците в проучването биха искали да се говори по-открито за неволното изпускане на урина в обществото. 
 • Ако забележите, че някой ходи до тоалетната необичайно често, може да попитате дали има инфекция на пикочния мехур и да използвате това като леко въведение в разговора за инконтиненцията.
 • Друг начин да започнете разговора е като разкажете нещо за себе си. Напр. като жена може да сте запознати с временната слабост на пикочния мехур от бременността си или може да сте чували за това от други бременни жени в кръга ви от познати. Като мъж можете също да използвате широко разпространената информация за наличие на инконтиненция след операция на простатата, за да дадете на засегнатото лице усещането, че той не е сам с проблема. Много хора просто не говорят за това.

Sport

След като вече сте се престрашили да започнете открит разговор, можете да предложите и конкретна помощ:

 • Ако инконтиненцията е по-скоро лека, целенасоченото трениране на мускулите на тазовото дъно може значително да облекчи симптомите. Може да потърсите професионален инструктор. За начало на нашия уебсайт също ще намерите някои прости упражнения. Тренировката на тазовото дъно е подходяща за всички възрасти и се препоръчва като превенция, така че може да подкрепите близките си хора, като се упражнявате заедно с тях.
 • Воденето на дневник често е първата стъпка в осъзнаването на проблема. В него е важно да се запише кога и колко урина всъщност се губи (няколко капки или по-значителни количества). Освен това помага на лекаря да определи по-добре формата на слабостта на пикочния мехур.
 • Ако е възможно, препоръчайте посещение в кабинета на семейния лекар. Подчертайте, че тази тема е рутинна и това е единственият начин да се изяснят скритите физически причини и да се препоръча подходяща терапия. Ако няма достатъчно доверие в общопрактикуващия лекар, може да бъде посетен уролог или гинеколог.
 • Много хора не знаят, че дамските превръзки и урологичните подложки за инконтиненция са коренно различни продукти. Урината обикновено е в по-големи количества, което налага по-висока абсорбция и защита от изтичане. Миризмата на урина е допълнителен проблем, с който могат да се справят само висококачествени продукти, които могат да я неутрализират. Освен това, за разлика от кръвта, урината дразни чувствителната кожа в гениталната област. Следователно артикулите за инконтиненция трябва да поддържат кожата особено суха и да я защитават. Тук можете да научите повече за това какви помощни средства за инконтиненция са налични и кои могат да бъдат подходящи в конкретния случай.
 • Важно: Ако засегнатият човек ви сигнализира, че той или тя не иска да говори по темата или не се нуждае от помощ, трябва да приемете това и, ако е необходимо, да потърсите разговора отново на по-късен етап. Винаги имайте предвид, че проблемите с неволното изпускане на урина предизвикват срам в много хора.

И най-важното: Имайте смелост! Ако се окаже, че инконтиненцията не може да бъде излекувана, с помощта на съвременната медицина и надеждни помощни средства много хора могат да живеят и да се наслаждават на живота си без големи ограничения.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt