Изтичане на урина по време на бременност и след раждане

75% от жените се сблъскват с неволно изпускане на урина след раждането, така че това не е нещо необичайно. Ще ви посъветваме как да се справите с лекото изпускане на урина и какви подложки за инконтиненция да изберете, за да се чувствате спокойни, преди следродилният дискомфорт да отшуми.

Причини: Защо бебето ми притиска пикочния мехур?

Нека да разгледаме първо мускулите на тазовото дъно, които поддържат органите в долната част на корема и, заедно с други мускулни връзки, гарантират, че пикочният мехур няма да пропуска урина, дори при напрежение. Сега тези мускули трябва да станат много по-гъвкави и по-меки, за да може детето да расте и да се подготви за раждането. Това отчасти се дължи на повишаването на хормона прогестерон¹

Това, което трябва да улесни раждането обаче, затруднява работата за пикочния мехур – в буквалния смисъл на думата. Той изпитва по-малко подкрепа от мускулите на тазовото дъно и вече не може надеждно да издържа на натиска, особено когато става въпрос за стресови ситуации като кашляне, кихане, скачане или вдигане на тежести. Освен това тазовата област при бременните се кръвоснабдява значително повече. Това кара бъбреците да произвеждат повече урина.

Дали и до каква степен бъдещата майка е засегната от слабост на пикочния мехур зависи преди всичко от силата на мускулите на тазовото дъно. Тя намалява с възрастта, но до известна степен е и генетично предопределена. Като цяло, атлетично активните и слаби жени са склонни да имат по-силно тазово дъно.

Симптоми на слабост на пикочния мехур по време на бременност

Растящото бебе и силните хормонални промени доста често водят до нежелано изтичане на урина по време на бременността. То би могло да се появи по време на физическо усилие и да е изтичане на само няколко капчици урина на ден. Не е необичайно обаче да има изтичане и на по-голямо количество.

През първите три месеца матката се разширява в малкия таз, което натоварва пикочния мехур. През втория триместър на бременността симптомите често отшумяват, тъй като матката създава повече пространство в горната част на корема и хормоналните промени са до голяма степен завършени.

По време на третия триместър, главата на детето притиска директно пикочния мехур и това увеличава слабостта му. Освен това мускулите на тазовото дъно се отпускат все повече и повече в подготовка за раждането.

Инконтиненция малко преди термина

С наближаването на термина е важно да се уверите, че изтичащата течност не е преждевременно разкъсване на мембраните. В повечето случаи загубата на амниотична течност може да се разграничи доста добре от урината, макар и само поради внезапното изтичане подобно на изпразване.

Ако не сте съвсем сигурни, в аптеките има специални тест ленти, с помощта на които може да разграничите околоплодните води. Ако мембраните се спукат заедно с първите контракции, това е безпогрешен знак, че скоро ще държите малко същество в ръцете си.

Слабост на пикочния мехур след раждане

Основната причина, поради която уринарната инконтиненция не изчезва веднага след раждането, е, че мускулите на тазовото дъно са отслабени, особено след вагинално раждане, и отнема известно време, за да се възстановят. Но дори и при цезарово сечение, мускулите на тазовото дъно са се подготвяли за раждането с месеци и са станали по-меки. В резултат на това всяка четвърта жена страда от инконтиненция поне временно след раждането. Следродилни упражнения могат да помогнат на засегнатите жени.

След раждането обаче при повечето жени симптомите постепенно се подобряват. Едва всяка десета жена има проблеми с уринарна инконтиненция за дълго време или дори постоянно.

Пролапс на матката и инконтиненция

Матката се задържа на място от различни връзки и мускули, включително мускулите на тазовото дъно. Ако те намалеят, например с напредване на възрастта или след вагинално раждане, матката може да потъне. Това се случва на около 30% до 50% от жените в течение на живота им²

Само в много крайни случаи този спад е толкова тежък, че причинява симптоми и трябва да се лекува. Например, болка в корема или гърба и усещане за чуждо тяло във влагалищната област може да означава пролапс на матката.

Хлътналата матка също може да упражнява повишен натиск върху пикочния мехур, което може да доведе до болка при ходене до тоалетна, слаба струя урина и едновременно с това често уриниране с малко количество урина. Тъй като тазовото дъно с неговата сфинктерна система е отслабено при падане на матката, това заболяване често е придружено от стресова инконтиненция. Урината обикновено се отделя неволно по време на физическо натоварване като скачане, кихане или смях.

Рисковите фактори са:

  • Тежка физическа работа, която натоварва тазовото дъно.
  • Заболявания като хроничен бронхит или запек.
  • Наднормено тегло, тъй като това натоварва повече тазовото дъно.
  • Вродена или свързана с възрастта слабост на съединителната тъкан.
  • Едно или повече раждания. Вагиналните наранявания и тежкото бебе увеличават вероятността от пролапс на матката. Въпреки това, временният пролапс на матката след раждане обикновено се възстановява за кратко време.

Women_on_balls

Ако подозирате, че матката ви може да е спаднала, най-добре е да се свържете с гинеколог възможно най-скоро. Терапията се различава в зависимост от тежестта на симптомите и варира от упражнения за тазовото дъно през лечение с хормонални кремове по време на менопаузата до операция³

Източници:

https://www.lifeline.de/leben-und-familie/schwangerschaft-und-geburt/erste-anzeichen-einer-schwangerschaft-id34555.html

https://www.baby-und-familie.de/Schwangerschaft/Blasenschwaeche-So-beugen-Schwangere-vor-335625.html

https://www.netdoktor.de/illnesses/decrease/

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt