Наднормено тегло и незадържане на урина

Наднорменото тегло увеличава симптомите на инконтиненция

Проучванията показват, че когато теглото е в здравословните граници, това има положителен ефект върху тялото и върху съществуващ проблем с неволно изпускане на урина. Коремните мазнини натоварват значително пикочния мехур и увеличават позивите за уриниране.

Как да облекчите симптомите на инконтиненция?

Наднорменото тегло е една от най-честите причини за стресова уринарна инконтиненция, както при мъжете, така и при жените¹. Доказано е, че намаляването на теглото може да помогне на засегнатите значително да облекчат или дори да премахнат симптомите на незадържане на урина и/или изпражнения.

Научете повече за причините за тази връзка и какво можете да направите, за да облекчите тялото и пикочния си мехур.

Причини: Затлъстяването засилва симптомите на слабост на пикочния мехур

Ако има натрупани твърде много телесни мазнини, това натоварва функциите и процесите в целия организъм. Ако има мазнини в коремната област, това оказва повишен натиск върху органите, включително пикочния мехур.

Мускулната сила на тазовото дъно противодейства на натиска във вътрешната част на корема. Въпреки това, ако налягането е твърде високо, например в случай на хронична кашлица, кихане или физическо натоварване, мускулите вече не могат да го издържат. Налице е силно желание за уриниране и вероятно неконтролирана загуба на урина. Следователно симптомите на слабост на пикочния мехур се влошават с увеличаване на теглото.

Бременността, хормоналните промени по време на менопаузата и напредването на възрастта допълнително отслабват мускулите на тазовото дъно. В резултат на това пикочният мехур все повече е изложен на повишено налягане вътре в корема.

Кое тегло се счита за наднормено?

Индексът на телесна маса (ИТМ) често се използва като мярка за телесно тегло. Индекс на телесна маса над 25 кг/м² се счита за наднормено тегло. Тази стойност се постига от възрастен човек с височина 170 см и тегло 72 кг. Според Германското общество за борба със затлъстяването ИТМ в диапазона 30 – 35 кг/м² е затлъстяване I степен².

Можете лесно да изчислите своя ИТМ сами:

Просто разделете стойността на теглото си в килограми на квадрата на височината си в метри. Получавате стойност, която в идеалния случай е в диапазона от 18,5 до 24,9 за възрастни на 20 и повече години³.

Така, ако сте висок 175 см и тежите 85 кг, бихте изчислили своя ИТМ, както следва:

85 / (1,75 х 1,75) = 27,8.

Този ИТМ попада в диапазона с леко наднормено тегло (затлъстяване I степен). Недостатък на този метод е, че активно спортуващите и атлетични хора имат „твърде високо“ тегло поради значително по-висока мускулна маса, без всъщност да увеличават риска от тежестта на вътрешната коремна мазнина върху пикочния мехур.

Затова в допълнение към индекса на телесна маса, важна роля играе също разпределението на мазнините по тялото. Натрупването на мазнини в областта на корема е особено вредно за здравето и често е причина за инконтиненция⁴ . Тук лекарите имат предвид т.нар. висцерална мазнина. Съществува повишен риск за здравето при жените при обиколка на талията над 88 сантиметра, а при мъжете - над 102 сантиметра.

Проучване: Степента на инконтиненцията намалява чрез редуциране на теглото

Според проучване на Калифорнийския университет от 2009 г., неволното изтичане на урина при жените е намаляло значително при отслабване с няколко килограма:

Отслабване с

Неволно изпускане на урина

8 кг

47% по-малко

1.5 кг

28% по-малко

 

В това мащабно проучване изследователите успяха да покажат, че всеки загубен килограм помага за облекчаване на инконтиненцията⁵. Да не забравяме, че и обратното също е валидно: наддаването на тегло увеличава степента на изпускане. Поради това е желателно телесното тегло да се съобрази колкото е възможно повече с индивидуалното нормално тегло в името на вашето здраве.

Отслабване: трудно, но изпълнимо

Отслабването е най-ефективният, но и най-досадният начин да направите нещо срещу инконтиненцията⁶.

Основните стълбове са:

  • Постепенна промяна в хранителните навици

Като цяло енергийният прием от храни и напитки трябва да бъде по-малък от изразходваната енергия. Това означава да приемате по-малко и да изразходвате повече калории. В резултат на това тялото намалява теглото си.

  • Движение

Хората, които са ограничени в движението, също могат да правят малки упражнения, докато седят. Всеки вид дейност е полезна, стига да се извършва редовно и последователно. Страдащите от стресова инконтиненция обаче се съветват да не тичат, тъй като сътресенията, причинени от по-бързото бягане, влошават неконтролираното отделяне на урина по време на активност. Не забравяйте да тренирате издръжливост, както и изграждане на мускули. Те консумират повече енергия, докато почивате и по този начин автоматично ви подкрепят при по-нататъшна загуба на тегло.

Всяко тяло обаче е различно и не всяка форма на диета е подходяща, особено при определени заболявания като диабет. Затова не забравяйте да получите подкрепа от вашия семеен или лекуващ лекар. Важно е загубата на тегло да не е за сметка на вашето здраве и да може да очаквате дълготраен успех.

Упражнение за укрепване на тазовото дъно

Има няколко начина за лечение на инконтиненция, причинена от излишната телесна мазнина. В допълнение към най-добрия метод - чрез отслабване, може да помогне и тренировка за укрепване на мускулите на тазовото дъно, които контролират изпразването на пикочния мехур. Благодарение на тренировките, мускулите на тазовото дъно могат по-добре да издържат на повишеното налягане в коремната кухина – дори по време на физическа работа или вдигане на тежки предмети.

В подкрепа на това може да се използва електростимулация на мускулите на тазовото дъно. Електростимулацията обаче работи, само ако тазовото дъно се тренира редовно чрез гимнастика. Най-добре е да се свържете с физиотерапевт, който да ви изготви програма.

 

Източници:

https://www.leading-medicine-guide.de/illnesses/urogenital/frachtinkontinenz#topics

2 & 3 https://adipositas-gesellschaft.de/bmi/

https://www.aerzteblatt.de/archiv/216833/Urninkontinenz-Gewichtsabnahme-hilft

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0806375

https://www.aerzteblatt.de/archiv/77029/Urninkontinenz-der-Frau

 

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt