Неволно изпускане на урина

Видове уринарна инконтиненция

  • Стресова инконтиненция
  • Спешна инконтиненция
  • Смесена инконтиненция
  • Преливна инконтиненция
  • Рефлекторна инконтиненция

Стрес инконтиненция
Това е неволно изпускане на урина, което може да се получи при кихане, кашляне, смях, енергично движение, вдигане на тежести, бягане, изкачване на стълби – т. е. при така наречените стрес маневри в коремната кухина. При този тип инконтиненция мускулите на тазовото дъно и сфинктера са слаби и тазовите органи падат.
Интраабдоминалното налягане се прехвърля към пикочния мехур, налягането вътре в пикочния мехур се увеличава и поради недостатъчна функция на затварящите механизми в тази ситуация изтича урина. Разхлабени механизми за затваряне и тазово дъно, както и отпуснати тазови органи често се срещат при жени, които са раждали многократно, при жени след гинекологични операции и при пациенти със затлъстяване. Освен това, дългосрочната физически натоварваща работа, хормоналните промени в климактеричния период, вродената недостатъчност на тъканите допринасят за развитието на стресова инконтиненция.

Спешна инконтиненция
Императивната инконтиненция, наричана още "свръхактивен пикочен мехур", е нежелано изтичане на урина, свързано с внезапно, интензивно и неконтролируемо желание за уриниране (неотложност). В сравнение със стрес инконтиненцията, механизмът на затваряне (сфинктери, тазово дъно) тук е непокътнат. В образуването на тази инконтиненция участват мускулите на пикочния мехур.

Смесена инконтиненция
Смесеният тип инконтиненция е комбинация от двата предишни вида, а именно стресова и спешна инконтиненция. Според пациентите, по-проблематична от гледна точка на влошаване на качеството на живот, е спешната инконтиненция, която се изразява в необходимостта от често търсене на тоалетна и невъзможност за отлагане на уринирането.

Преливна инконтиненция
Това е неволно изтичане на урина поради препълнен пикочен мехур. Обикновено е налице препълнен пикочен мехур, от който спонтанно изтича урина. Възможно е и изтичане на няколко капки след спиране на уринирането. Най-често се среща при по-възрастни мъже с уголемена простата, при жени протича със стесняване на уретрата, което може да бъде причинено от травма на уретрата след операция.

Рефлекторна инконтиненция
Това е неволно изпускане на урина, причинено от анормална рефлекторна дейност на гръбначномозъчния център - т.е. неврогенен тип инконтиненция (при множествена склероза или увреждане на гръбначния мозък). В случай на заболяване или увреждане на централната нервна система, човек с инконтиненция губи съзнателен контрол върху микционния рефлекс, който след това протича неконтролируемо през периферния микционен център в сакралния гръбначен мозък. Микцията настъпва без предходно усещане за позив за уриниране. Понякога пациентът може да бъде предупреден от други странични симптоми, като изпотяване.

нагоре

Menu
Vyhledávaní
Hilft. Pflegt. Schützt